Tweede Kamerverkiezingen 2017

Woensdag 15 maart 2017 wordt een belangrijke dag in Nederland. Dan mag de bevolking van Nederland stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Op deze pagina vind je een overzicht van de eerste elf partijen die meedoen aan deze verkiezingen.

Lijst 1: VVD

VVDDe VVD (Volkspartij voor Vrijheid & Democratie) is een liberale partij, opgericht in 1948. Op dit moment is het de grootste partij in de Tweede Kamer met 33 zetels. De partij staat voor vrijheid en veiligheid.

Mark Rutte / Foto: rijksoverheid.nlMark Rutte (50 jaar) is de lijsttrekker van de VVD. Hij is al 7 jaar de minister-president van Nederland en zit al 15 jaar in de Nederlandse politiek. Hij heeft geschiedenis gestudeerd.

Meer weten over de VVD? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 1: VVD

Lijst 2: PvdA

PvdADe PvdA (Partij van de Arbeid) is een sociaal-democratische partij, opgericht in 1946. Bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen haalden ze 9 zetels. De partij staat voor gelijkheid en solidariteit.

Lodewijk Asscher / Foto: rijksoverheid.nlLodewijk Asscher (42 jaar) is de lijsttrekker van de PvdA. Hij is nu 4 jaar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor was hij wethouder in Amsterdam. Hij heeft psychologie en rechten gestudeerd.

Meer weten over de PvdA? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 2: PvdA

Lijst 3: PVV

Partij voor de VrijheidDe PVV (Partij voor de Vrijheid) is een conservatieve-liberale partij, opgericht in 2006. Op dit moment is het de tweede grootste partij in de Tweede Kamer met 20 zetels. De partij staat voor minder islam en Nederland uit de Europese Unie.

Geert Wilders / Foto: parlement.comGeert Wilders (53 jaar) is de lijsttrekker van de PVV. Hij zit al 18 jaar in de Tweede Kamer. Tot en met 2004 voor de VVD, toen stapte hij uit deze partij en heeft hij de PVV opgericht. Hij heeft sociale zekerheid gestudeerd.

Meer weten over de PVV? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 3: PVV

Lijst 4: SP

SPDe SP (Socialistische Partij) is een sociaal-democratische partij, opgericht in 1971. Op dit moment zitten ze in de Tweede Kamer met 14 zetels. De partij staat voor gelijkheid en armoedebestrijding.

Emile Roemer / Foto: sp.nl Emile Roemer (54 jaar) is de lijsttrekker van de SP. Hij zit al 10 jaar in de Tweede Kamer, daarvoor was hij wethouder in Boxmeer. Hij heeft de lerarenopleiding voor basisonderwijs gevolgd.

Meer weten over de SP? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 4: SP

Lijst 5: CDA

Het CDA (Christen Democratisch Appèl) is een christendemocratische partij, opgericht in 1980. Op dit moment zitten ze in de Tweede Kamer met 19 zetels. De partij staat voor solidariteit en gespreide verantwoordelijkheid.

Sybrand Buma / Foto: cda.nl Sybrand Buma (51 jaar) is de lijsttrekker van het CDA. Hij zit al 14 jaar in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij gemeenteraadslid in Leidschedam. Hij heeft internationaal recht gestudeerd.

Meer weten over het CDA? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 5: CDA

Lijst 6: D66

D66 (Democraten 1966) is een sociaal-liberale partij, opgericht in 1966. Op dit moment hebben ze 19 zetels in de Tweede Kamer. De partij staat voor vrijheid en een moderne democratie.

Alexander Pechtold / Foto: d66.nl Alexander Pechtold (51 jaar) is de lijsttrekker van D66. Hij is zit 10 jaar in de Tweede Kamer en was daarvoor minister van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd.

Meer weten over D66? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 6: D66

Lijst 7: ChristenUnie

ChristenUnieDe ChristenUnie is een christendemocratische partij opgericht, in 2001. Op dit moment zitten ze met vijf zetels in de Tweede Kamer. De partij staat voor solidariteit en volgt de Bijbel waar mogelijk.

Gert-Jan Segers / Foto: christenunie.nlGert-Jan Segers (47 jaar) is de lijsttrekker van de ChristenUnie. Hij zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Hij heeft politicologie gestudeerd.

Meer weten over de ChristenUnie? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 7: ChristenUnie

Lijst 8: GroenLinks

GroenLinksGroenLinks is een ecologische partij, opgericht in 1990. Op dit moment hebben ze 14 zetels in de Tweede Kamer. De partij staat voor duurzaamheid en solidariteit.

Jesse Klaver / Foto: groenlinks.nlJesse Klaver (30 jaar) is de lijsttrekker van GroenLinks. Hij zit zes jaar in de Tweede Kamer. Hij heeft social work gestudeerd.

Meer weten over GroenLinks? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 8: GroenLinks

Lijst 9: SGP

SGPDe SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) is een confessionele partij, opgericht in 1918. Op dit moment hebben ze drie zetels in de Tweede Kamer. De partij staat voor het gezin en volgt zoveel mogelijk de Bijbel.

Kees van der Staaij / Foto: sgp.nlKees van der Staaij (54 jaar) is de lijsttrekker van de SGP. Hij zit al 18 jaar in de Tweede Kamer.  Hij heeft rechten gestudeerd.

Meer weten over de SGP? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 9: SGP

Lijst 10: Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren is een ecologische partij, opgericht in 2002. Op dit moment hebben ze vijf zetels in de Tweede Kamer. De partij staat voor de natuur, het milieu en duurzaamheid.

Marianne Thieme / Foto: partijvoordedieren.nl Marianne Thieme (45 jaar) is de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Zij zit al 10 jaar in de Tweede Kamer. Ze heeft bestuursrecht gestudeerd.

Meer weten over de Partij voor de Dieren? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 10: Partij voor de Dieren

Lijst 11: 50Plus

50Plus is een one-issue partij, opgericht in 2009. Op dit moment hebben ze vier zetels in de Tweede Kamer. De partij komt op voor de belangen van mensen ouder dan 50 jaar.


Henk Krol / Foto: 50pluspartij.nlHenk Krol (66 jaar) is de lijsttrekker van 50Plus. Hij zit vier jaar in de Tweede Kamer en kwam daarvoor op voor de acceptatie van homoseksualiteit. Hij heeft journalistiek gestudeerd.

Meer weten over 50Plus? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 11: 50Plus

Lijst 14: DENK

Logo DENKDENK is een sociaal-democratische partij, opgericht in 2015. De partij is ontstaan uit een afsplitsing van de PvdA. Ze behaalden tijdens de laatste verkiezingen twee zetels. Ze komen op voor de belangen van migranten.


Tunahan Kuzu / Foto: parlement.comTunahan Kuzu (35 jaar) is de lijsttrekker van DENK. Hij zit vier jaar in de Tweede Kamer. Hij heeft bestuurskunde gestudeerd.

Meer weten over DENK? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 14: DENK

Lijst 16: Forum voor Democratie

Logo Forum voor DemocratieForum voor Democratie is een conservatieve partij, opgericht in 2015. In de laatste verkiezingen haalden ze twee zetels. Hun standpunten zijn meer referenda en minder Europese Unie.


Thierry Baudet / Foto: forumvoordemocratie.nlThierry Baudet (34 jaar) is de lijsttrekker van Forum voor Democratie. Hij heeft Forum voor Democratie omgevormd van ‘Denktank’ naar politiek partij. Hij heeft geschiedenis en rechten gestudeerd.

Meer weten over Forum voor Democratie? Bekijk de belangrijkste standpunten: Lees verder Lijst 16: Forum voor Democratie