Voormalig Sovjet-Unie / Migratie

10. Sovjetburgers

Met Sovjetburgers bedoelen we de mensen uit de voormalige Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie bestond uit de landen Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Moldavië, Litouwen, Letland, Estland, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie trokken veel Sovjetburgers de wereld in.

Sovjetburgers in Nederland
Afkomst:
Voormalige Sovjet-Unie (293.047 miljoen inwoners)
Aantal:
90.251 mensen in Nederland
Reden:
Arbeidsmigratie / Gezinsmigratie (deels Europese Unie)
Migratiesaldo 2017:
4.225 mensen erbij in Nederland

Migratiesaldo Sovjetburgers in Nederland
Migratiesaldo Sovjetburgers in Nederland / Bron: CBS, 2019

10.1. Waarom komen de Sovjetburgers naar Nederland?

Bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1992 verlieten zo’n 2,5 miljoen Sovjetburgers hun land. Van deze groep kwamen er in ongeveer tien jaar tijd ruim 45.000 mensen naar Nederland. Mensen met name uit Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Oekraïne en Rusland kwamen naar hier voor een nieuw leven.

Door de diversiteit van de groep, zijn er ook verschillende redenen waarom zij nu nog naar Nederland toe komen.

Voor een belangrijk deel zijn het politieke vluchtelingen, zij voelen zich niet veilig in het land van herkomst. Hun religie, geaardheid of politieke ideeën worden in hun thuisland niet getolereerd.

Ook het lidmaatschap van Estland, Letland en Litouwen van de Europese Unie in 2004 brengt een deel arbeidsmigratie met zich mee.

Een ander bijzonder fenomeen is de toename van gezinsmigratie in de laatste jaren vanuit Rusland en Oekraïne. Het betreft veelal vrouwen die met een Nederlandse man trouwen.

10.2. Zijn de Sovjetburgers goed geïntegreerd?

Veel Sovjetburgers vallen niet op. De aantallen zijn niet groot en de mensen zijn heel divers (iemand uit Oezbekistan ziet er anders uit dan iemand uit Armenië). Ze zijn net als Nederlanders blank en vallen qua uiterlijk niet direct uit de toon. Economisch kunnen ze goed mee in de Nederlandse samenleving. Veel Sovjetburgers werken. Ze doen seizoenswerk of hebben vast werk. Mannen werken vaak in de bouw en vrouwen in de schoonmaak..

Ondanks dat deze groep grotendeels onzichtbaar is in de Nederlandse samenleving, zijn de cultuurverschillen tussen de Sovjetburgers en de Nederlanders groot. De Sovjetburgers zijn veelal opgegroeid in de tijd van het communisme: ze kijken anders naar democratie en mensenrechten.

 

Jouw feedback