België / Migratie

8. Belgen

Als ‘buren’ is het gemakkelijk om over de grens te gaan wonen. Zo moet je de migratie van Belgen naar Nederland dan ook zien. Al eeuwenlang komen Belgen en Nederlanders bij elkaar over de vloer. Er zijn meer dan 118.000 Belgen in Nederland.

Belgen in Nederland
Afkomst:
België (11,35 miljoen inwoners)
Aantal:
118.725 mensen in Nederland
Reden:
Arbeidsmigratie (Europese Unie)
Migratiesaldo 2017:
1.990 mensen erbij in Nederland

Migratiesaldo Belgen in Nederland
Migratiesaldo Belgen in Nederland / Bron: CBS, 2019

8.1. Waarom komen de Belgen naar Nederland?

Migratie van Belgen naar Nederland is van alle tijden. Buiten de miljoen Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtten (en vrijwel allemaal weer terugkeerden) is de migratie vooral gerelateerd aan gezin, werk of studie. De meeste Belgen in Nederland wonen aan de Belgische grens.

Omdat België net als Nederland lid is van de Europese Unie, is het wonen en werken in beide landen erg gemakkelijk. De meeste Belgen in Nederland zijn hoogopgeleid en komen gemakkelijk aan werk. Of ze komen juist voor hun werk in Nederland wonen.

Wonen over de grens: België
Wonen over de grens: België / Bron: CLO

8.2. Zijn de Belgen goed geïntegreerd in Nederland?

Een Belg zal niet zo snel opvallen in de Nederlandse samenleving. In uiterlijk is er nauwelijks verschil en ze spreken dezelfde taal. Het is dan ook de vraag of er sprake is van integratie bij Belgen. Belgen in Nederland geven aan vooral te moeten wennen aan de directheid van de Nederlanders of een andere betekenis van Nederlandse woorden.

 

Jouw feedback