Indonesië / Migratie

3. Indische Nederlanders

Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 voelden veel Indische Nederlanders zich niet meer prettig in Indonesië en besloten daarom een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Zij waren de eerste echte grote groep migranten in Nederland. Er wonen zo’n 351.000 Indische Nederlanders in Nederland.

Indische Nederlanders in Nederland
Afkomst:
Indonesië (264 miljoen inwoners)
Aantal:
351.594 mensen in Nederland
Reden:
Asielmigratie / Gezinsmigratie (voormalig kolonie)
Migratiesaldo 2017:
371 mensen erbij in Nederland
Migratiesaldo Indische Nederlanders in Nederland
Migratiesaldo Indische Nederlanders in Nederland / Bron: CBS, 2019

3.1. Waarom kwamen Indische Nederlanders naar Nederland?

Indonesië (of toen nog Nederlands-Indië) was van 1602 tot 1949 een Nederlandse kolonie. Na een korte onafhankelijkheidsoorlog waarbij Nederland onder grote buitenlandse druk afstand deed van Indonesië in 1949, zijn er ongeveer 290.000 Indische Nederlanders naar Nederland gekomen.

De Nederlandse regering wilde deze groep liever in Indonesië houden, maar vanwege het bezit van een Nederlands paspoort konden ze hen niet weigeren. Veel Indische Nederlanders wilden wel in Indonesië blijven, maar doordat Indonesië erg anti-Nederland was, voelden ze de druk om te vertrekken.

Aankomst van de "Castel Felice" met repatrianten uit Indonesie aan de Lloydkade in Rotterdam.
Aankomst Indische Nederlanders in Rotterdam. 20 mei 1958. / Foto: Spaarnestad Photo

3.2. Zijn de Indische Nederlanders goed geïntegreerd?

Over het algemeen zeggen we dat de integratie van Indische Nederlanders goed is verlopen. Ze waren vaak voldoende opgeleid en konden vanwege hun deels Nederlandse culturele opvoeding goed mee in de samenleving. De overheid zorgde voor huisvesting en verspreidde de groep Indische Nederlanders over heel Nederland.

Van de groep Indische Nederlanders was duidelijk dat hun toekomst in Nederland zou liggen. Van de Indische Nederlanders werd dan ook verwacht dat ze zich zouden aanpassen aan de Nederlandse cultuur en afstand zouden doen van hun oorspronkelijke Indonesische afkomst. Vanwege hun koloniale achtergrond en opvoeding – de “witte” Nederlander is de baas –  accepteerden veel Indische Nederlanders dit.

 

Jouw feedback