4. Duitsers

Als ‘buren’ is het natuurlijk gemakkelijk om over de grens te gaan wonen. Zo moet je de migratie van Duitsers naar Nederland dan ook zien. Al eeuwenlang komen Duitsers en Nederlanders bij elkaar over de vloer. De groep Duitsers in Nederland is behoorlijk groot, er wonen meer dan 350.000 Duitsers in Nederland.
Duitsers in Nederland

Afkomst:
Duitsland (82,79 miljoen inwoners)
Aantal:
354.136 mensen in Nederland
Reden:
Arbeidsmigratie / Gezinsmigratie (Europese Unie)
Migratiesaldo 2017:
2.460 mensen erbij in Nederland

Migratiesaldo Duitsers in Nederland
Migratiesaldo Duitsers in Nederland / Bron: CBS, 2019

4.1. Waarom kwamen Duitsers naar Nederland?

Migratie van Duitsers naar Nederland is van alle tijden. Vaak was de verhuizing werkgerelateerd, denk hierbij aan seizoenswerk of de handel. In de jaren 1920 tot 1940 kwamen er bijvoorbeeld honderdduizenden Duitse dienstmeisjes naar Nederland, omdat Nederlandse vrouwen liever in de fabrieken werkten (daar  verdienden ze meer) en er daardoor een tekort was aan dienstmeisjes in Nederland.

Omdat Duitsland net als Nederland lid is van de Europese Unie, is het wonen en werken in beide landen erg gemakkelijk. De meeste Duitsers in Nederland zijn hoogopgeleid en komen zo ook gemakkelijk aan werk, of ze komen juist voor hun werk in Nederland wonen.

Tegenwoordig wonen bijna alle Duitsers in Nederland aan de Duitse grens. 64% van alle Duitsers in Nederland woont in Landgraaf, Kerkrade of Vaals. De Duitsers die in Nederland wonen, geven aan dat hun woonplezier in Nederland groter is. Ze ervaren de gezondheidszorg als ‘beter’ en vinden de Nederlandse samenleving prettiger.

Wonen over de grens: Duitsland
Wonen over de grens: Duitsland / Bron: CLO

4.2. Zijn de Duitsers goed geïntegreerd?

Een Duitser zal niet zo snel opvallen in de Nederlandse samenleving. In uiterlijk is er nauwelijks verschil en ook spreken de meeste Duitsers een aardig woordje Nederlands.

De meeste Duitsers houden nog altijd een sterk gevoel voor het thuisland, zo  gaan ze vaak op familiebezoek, houden ze de Duitse media bij en hebben ze  vaak gewoon nog een Duits paspoort.

 

Jouw feedback