Mediawijs / Methode M

Sexting

Sexting is leuk en heel spannend. En het gebeurt al jaren, ook toen er nog geen mobieltjes waren, werden er al seksuele foto’s en video’s gemaakt. Deze kon je dan thuis stiekem bewaren in de kast. Maar nu gaat dat héél anders: een foto is zo gemaakt, verstuurd… en ook doorgestuurd. Oeps!

Voor deze opdracht ga je aan de slag met het onderwerp sexting. Wat is het? Hoe doen we het veilig? En wat als het fout gaat? Als extra opdracht maak je nog een poster met tips om bewust met sexting om te gaan. Beantwoord de vragen met behulp van de aangeboden bronnen en het internet.

A. Wat is sexting?

Sexting is het versturen van intieme foto’s of video’s: een foto in ondergoed, van borsten, een piemel, of een video van een sensueel dansje of een vrijpartij. Vaak doe je dit voor je geliefde, omdat dit spannend of opwindend is. Maar liefdes gaan over, soms met verdriet en veel boosheid. En dan staan die foto’s van je ex nog steeds op je telefoon. Is een boze ex wel te vertrouwen?

Opdracht 1

A) Denk je bij iedere (gewone) foto na naar wie je deze stuurt of waar je deze plaatst? Hoe gaat dat in zijn werk?

B) Wat moet iemand doen om jouw vertrouwen te hebben?

C) Heeft iemand ooit je vertrouwen geschonden als het ging om een (gewone) foto? Wat gebeurde er?

Opdracht 2

A) Heb je wel eens een naaktfoto via WhatsApp ontvangen? Wat heb je met deze foto gedaan?

B) Heb je wel eens een naaktfoto op Instagram of Snapchat zien staan? Wat heb je vervolgens gedaan?

B. #Geenhoofd

Volgens een onderzoek heeft 23% van de ondervraagde jongeren wel eens een seksueel getinte foto verstuurd. Heel veel mensen doen aan sexting en daar hoeft helemaal niets mis mee te zijn.

Alleen het kán dus ontzettend fout gaan. Hoe vreselijk is het als iemand jouw sexy foto, bedoeld voor privégebruik, ineens openbaar maakt?! Daarom startte het tv-programma Spuiten & Slikken de campagne #geenhoofd: Als je iets deelt, hoofd buiten beeld #geenhoofd.

Opdracht 3

Wat vind jij: hoort sexting bij een relatie? Leg je antwoord uit.

Opdracht 4

Waarom is het slim om je hoofd buiten beeld te houden?

C. Wat als het fout gaat?

Het kan toch misgaan. Je schaamt je dan enorm. Er nooit meer over praten is geen oplossing. Dus wat kunnen we doen als het mis gaat?

Opdracht 5

A)  Wat moet je doen als het toch misgaat volgens de bovenstaande video?

B) Bekijk deze pagina van de politie. Wat kan de politie doen?

C) Wat doet jouw school wanneer er sexting is ontdekt?

Extra: Start je campagne!

Sexting is een belangrijk onderwerp! Je hebt een heleboel geleerd over sexting: wat het is, hoe het wél moet en wat je kan doen als het mis gaat.

Maak zelf een poster of video waarin je aandacht vraagt voor Sexting. Je mag zelf kiezen of je het over de Spuiten en Slikken’ #geenhoofd campagne doet, of wat iemand moet doen als een foto of video in de verkeerde handen valt.
Klaar! Controleer je antwoorden en lever de opdrachten in bij je docent.