Afbeelding Nieuwsgenerator
Foto: Amador Loureiro

Nieuwsgenerator

Met de Nieuwsgenerator van Methode M kruip je in de huid van een journalist bij “NieuwsVandaag”. Je gaat zelf een nieuwsartikel maken met een passende nieuwskop en foto.

Kies in overleg met je docent een van de volgende schrijfopdrachten (A, B of C). Als je nieuwsartikel klaar is, deel je het met je docent en klasgenoten via de Nieuwsgenerator.

A. Een nieuwartikel schrijven op basis van selectiecriteria

Wat moet ik weten en kunnen?
 • Weten wat de selectiecriteria zijn voor een nieuwsartikel.

Niet iedere gebeurtenis is nieuws. Een journalist moet keuzes maken welk nieuws hij of zij wel of niet selecteert. We noemen dit selectiecriteria, we hebben er maar liefst acht.

Selectiecriteria van nieuws
 1. Eigen waarden en normen van de journalist
 2. De actualiteit
 3. De uitzonderlijkheid
 4. De nabijheid
 5. De doelgroep
 6. Commerciële belangen
 7. De belangstelling van een groot publiek
 8. De identiteit van het medium
Stap 1

We gaan zelf een nieuwsartikel schrijven. We beginnen met het verduidelijken van de selectiecriteria. Ga alle criteria na en kijk of deze van toepassing zijn. Bijvoorbeeld: Wie is mijn doelgroep? Heeft het artikel straks een commercieel belang? Werk dit uit, zodat je goed weet wat de selectiecriteria betekenen.

Stap 2

Zoek naar een gebeurtenis in jouw omgeving waar je een nieuwsartikel over wilt schrijven. Toets vervolgens de gebeurtenis aan de selectiecriteria om te kijken of je er een nieuwsartikel over kunt schrijven.

Stap 3

Nu je een gebeurtenis hebt die voldoet aan de selectiecriteria, kun je aan de slag.  Start de nieuwsgenerator maar op! Schrijf een kort maar krachtig nieuwsartikel over wat jij hebt gekozen. Kies tenslotte een bijpassende journalistieke stijl.

B. Een nieuwsartikel herschrijven in een (andere) journalistieke stijl

Wat moet ik weten en kunnen?
 • Weten wat het verschil is tussen kwalitatieve en populaire journalistiek.

Bij journalistiek maken we onderscheid tussen kwalitatieve en populaire journalistiek. Weet jij nog de verschillen? Populaire journalistiek is veel toegankelijker dan kwalitatieve journalistiek. Het taalgebruik is makkelijker, de vormgeving aansprekender en de onderwerpen zijn vaak sensationeler. Terwijl de kwalitatieve journalistiek zich richt op een theoretisch opgeleid publiek en vaak wat moeilijkere onderwerpen uitkiest.

Stap 1

We gaan zelf een nieuwsartikel herschrijven waarin we laten zien dat we het verschil snappen tussen kwalitatieve journalistiek en populaire journalistiek.

Kies een bestaand nieuwsartikel over een bepaalde gebeurtenis. Het maakt niet uit of het een recente gebeurtenis is of een van langer geleden.

Stap 2

Herschrijf nu deze nieuwsgebeurtenis in een kwalitatieve of populaire stijl van journalistiek. Laat duidelijk zien met de foto, de nieuwskop en de tekst dat je weet in welke journalistieke stijl je schrijft.

Start de nieuwsgenerator maar op! In de nieuwsgenerator kun je kiezen uit een lay-out die past bij kwalitatieve of populaire journalistiek.

C. Een nepnieuws-artikel schrijven

Wat moet ik weten en kunnen?
 • Weten wat een nieuwsartikel betrouwbaar maakt.

Op internet is het heel makkelijk om zelf nieuws te maken en dit te verspreiden. Het is zelfs zo makkelijk, dat we er aan mee gaan doen. Wij gaan nepnieuws maken! Om te weten hoe je nepnieuws maakt, moet je eerst weten wat een nieuwsartikel wél betrouwbaar maakt.

Betrouwbaarheidschecklist
 1. Is er hoor en wederhoor toegepast? Zijn alle betrokkenen aan het woord gekomen? 
 2. Worden er feiten gebruikt of meningen? Is de auteur wel objectief? Of komt er een duidelijke mening naar voren?
 3. Kom je de feiten ook nog in een andere bron tegen? Als het enkel bij één bron terug te vinden is, zou het dan wel echt zijn?

Wanneer je deze vragen stelt bij een nieuwsartikel en “nee” als antwoord hebt, is de kans groot dat je met nepnieuws te maken hebt.

Stap 1

Bedenk eerst een onderwerp waar je een artikel over wilt schrijven. Dit mag van alles zijn, want over allerlei verschillende onderwerpen wordt onzin geschreven.

Stap 2

Start de nieuwsgenerator maar op! Schrijf nu een nieuwsartikel vol met onzin, maar let op: het moet wel op een echt nieuwsartikel lijken. Zorg ook dat het niet door de checklist van een betrouwbaar artikel komt.

 

Jouw feedback