Keuzeopdrachten

Coronavirus: het land valt stil!

Coronavirus: het land valt stil!

Het coronavirus is nu ook in Nederland en dat heeft inmiddels grote gevolgen. De horeca is gesloten, de scholen gaan dicht en mensen moeten thuiswerken. De media raken er niet over uitgepraat. De overheid zoekt naar oplossingen. Hoe gaan we hier als samenleving mee om?

Subculturen

Subculturen

Je hebt vast wel eens gehoord van het woord cultuur. De Limburgse cultuur, de Marokkaanse cultuur, de joodse cultuur of een jeugdcultuur. Maar wat wordt ermee bedoeld?

Vluchtelingen

Vluchtelingen

Met regelmaat gaat het in Nederland over het onderwerp vluchtelingen. Of het nu de beelden van vluchtelingenkampen in Griekenland zijn, van mensen die uit zee gered moeten worden, of nieuws over de AZC's in Nederland.

Verzorgingsstaat

Verzorgingsstaat

We noemen Nederland een verzorgingsstaat. Een staat waarin de overheid zorgt voor haar inwoners. Dit doet ze bijvoorbeeld door te zorgen voor een inkomen voor oude mensen, mensen die zwanger zijn of mensen die echt niet kunnen werken.

Democratie

Democratie

We zijn met 17 miljoen mensen in Nederland. We kunnen niet allemaal beslissen over wat er in Nederland gebeurt. Toch hebben we invloed op de regels die er in Nederland zijn. Dat heet democratie.

Dictatuur

Dictatuur

Nederland is een democratie. Dat wil zeggen dat de burgers van Nederland in vrijheid leven en mogen meebeslissen over de regels in het land. Een land waar burgers minder vrij zijn en ook niet mogen meebeslissen, noemen we een dictatuur. Aan het hoofd staat de dictator.

Mensenrechten

Mensenrechten

"Iedereen wordt vrij en met gelijke rechten geboren." Dit is het eerste artikel van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Het klinkt logisch, maar dat wij in Nederland deze rechten hebben is helemaal niet zo vanzelfsprekend.

De Grondwet

De Grondwet

De belangrijkste wetten van Nederland staan in de Grondwet. Iedereen, ook de Koning of de minister-president, moet zich aan de Grondwet houden.

De Tweede Kamer

De Tweede Kamer

Je hebt ongetwijfeld al van de Tweede Kamer gehoord. Misschien heb je er zelfs met school een bezoek aan gebracht. In de Tweede Kamer worden belangrijke zaken voor het land besloten. Hoog tijd om te snappen wat ze nu precies

Europese Unie

Europese Unie

De Europese Unie is een samenwerking van landen in Europa die op heel veel gebieden met elkaar samenwerken. Een idee dat begon met zes landen (waaronder Nederland) en uitgroeide tot 27 landen op dit moment.

De gemeente

De gemeente

Beslist het parlement van Nederland ook over met het aanleggen van een stadspark in jouw gemeente? En is de minister verantwoordelijk voor de verlichting bij jou in de straat? Nee, dat regelt de gemeente!

De koning

De koning

Nederland is een koninkrijk. Er zijn nog maar 27 landen in de wereld die een soortgelijk koninkrijk hebben. Het hebben van een koningshuis is iets van lang geleden, toch houdt Nederland vast aan zijn koning. 

Nieuwsselectie

Nieuwsselectie

Wat maakt nieuws nou nieuws? Jij gaat onderzoeken waarom nieuwsmedia de ene gebeurtenis wel uitkiezen voor een nieuwsbericht en de andere gebeurtenis niet. Dit noem je met één woord nieuwsselectie.

Nieuwsgenerator

Nieuwsgenerator

Met de Nieuwsgenerator van Methode M kruip je in de huid van een journalist bij "NieuwsVandaag". Je gaat zelf een nieuwsartikel maken met een passende nieuwskop en foto.

Reclames

Reclames

Media kunnen niet zonder reclames. Ze vormen een belangrijke inkomstenbron voor mediabedrijven. Hoe groter de kans is dat jij door een reclame iets gaat kopen, hoe meer geld een reclame opbrengt. Reclamemakers doen er alles aan om ons te verleiden om producten of diensten te kopen.

Sexting

Sexting

Sexting is leuk en heel spannend. En het gebeurt al jaren, ook toen er nog geen mobieltjes waren, werden er al seksuele foto's en video's gemaakt. Deze kon je dan thuis stiekem bewaren in de kast. Maar door nu gaat dat héél anders: een foto is zo gemaakt, verstuurd... en ook doorgestuurd. Oeps!

Nepnieuws

Nepnieuws

Het internet heeft een schat aan informatie. Iedereen kan er namelijk zelf informatie aan toevoegen: een website is snel opgezet en via sociale media nog makkelijker te verspreiden. Maar wie controleert deze informatie eigenlijk?

Persvrijheid

Persvrijheid

Kritische journalistiek vinden we in Nederlands heel normaal. Al hoor je steeds vaker dat men Nederlandse journalisten irritant vindt of dat ze onnodig kritische vragen stellen. Maar dát kritische journalisten heel belangrijk zijn, bewijzen landen waar geen kritische journalistiek is.

Misdaadstatistieken

Misdaadstatistieken

Ben je nieuwsgierig naar de criminaliteit in jouw buurt? Wat denk je, is jouw buurt crimineel? Nederland heeft relatief weinig criminaliteit, maar voelt dat ook zo? Daar kan zo maar eens een groot verschil in zitten.

Gedoogbeleid

Gedoogbeleid

Nederland kent iets bijzonders. Het gebruiken van softdrugs is niet verboden. In deze opdracht gaan we onderzoeken wat het gedoogbeleid van Nederland is.

Lucia de B.

Lucia de B.

Meestal veroordelen rechters de juiste verdachte, maar ook rechters maken weleens fouten. Zo kan het gebeuren dat mensen onschuldig vast worden gezet. Als dit gebeurt, noem je dat een rechterlijke dwaling. Vaak heeft zo'n rechterlijke dwaling enorme gevolgen.

Levenslang & tbs

Levenslang & tbs

Levenslang in Nederland is ook echt levenslang. Legt de rechter deze straf op, komt de veroordeelde NOOIT meer vrij. Ook de strafmaatregel tbs kan ervoor zorgen dat je niet meer vrij komt. Nederland is op dit gebied best wel streng.

Cultuur

Cultuur

Je hebt vast wel eens gehoord van het woord cultuur. De Nederlandse cultuur, de Marokkaanse cultuur, de joodse cultuur of een jeugdcultuur. Maar wat wordt ermee bedoeld?

Multiculturele samenleving

Multiculturele samenleving

Nederland is een multiculturele samenleving. Een samenleving waar mensen met verschillende afkomst en cultuur samenleven. Deze culturen zijn zichtbaar op straat, in de media en in de politiek. Regelmatig zijn ze onderwerp van discussie.

Verzorgingsstaat

Verzorgingsstaat

Nederland is een verzorgingsstaat: De overheid zorgt voor haar inwoners. Dit doet de ze bijvoorbeeld door te zorgen voor een inkomen voor oude mensen, mensen die zwanger zijn of mensen die echt niet kunnen werken. We zijn er intussen wel aan gewend, maar vanzelfsprekend is het niet.

Rol van de overheid

Rol van de overheid

Bij maatschappijleer lees je regelmatig over de rol van de overheid. In Nederland speelt de overheid een grote rol in de samenleving. De overheid is een socialiserende institutie in het socialisatieproces en speelt een belangrijke rol in het tegengaan van sociale ongelijkheid.

Politiek

Politiek

De politiek speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe het politieke systeem in Nederland werkt en hoe de regels in Nederland tot stand komen.

Media

Media

Zonder dat je het misschien door hebt spelen 'de media' een grote rol in je leven. We Facebooken en YouTube'en erop los. We bekijken en we maken video's en het lijkt allemaal gratis. Toch verdienen bedrijven heel veel geld aan ons. We gaan eens op onderzoek uit naar het nut, de inkomsten en de macht van media.

Macht van de media

Macht van de media

Onderzoekers vinden het heel interessant om te weten hoe mensen zich door media laten beïnvloeden. Iedere theorie heeft zo zijn eigen idee over hoe de media ons in zijn macht heeft. We zetten een aantal bekendere theorieën op een rij.

Criminaliteit

Criminaliteit

Criminaliteit is van alle tijden. Vanaf de eerste samenlevingen hebben we te maken met asociaal gedrag. Om asociaal gedrag te voorkomen, voeden we onze kinderen op met regels, een heleboel regels. Vaak gaat dat hartstikke goed en kunnen we prettig met elkaar samen leven. Maar het gaat ook wel eens fout.

Aanslagen in Europa

Aanslagen in Europa

We schrikken telkens weer. Een aanslag op een groep willekeurige mensen in een van onze buurlanden of vaste vakantielanden. De beelden, vaak afschuwelijk, gaan razendsnel het internet over. Waarom doen mensen dit toch?