Coveromslag Patatgeneratie
Bron: Antonisse, Marcel / Anefo

4. Patatgeneratie (1970-1985)

De  patatgeneratie is geboren tussen 1970 en 1985. Ze zijn vooral de kinderen van de protestgeneratie. Ze kregen de ruimte om zelf keuzes te maken. Omdat ze van hun ouders niet veel “moesten”, zorgde dat voor weinig discipline en werklust bij jongeren. Dit leverde ze de naam ‘Patatgeneratie’ op.

Patatgeneratie
Andere namen:
Pragmatische generatie
Geboren tussen:
1970 – 1985
Jong tussen:
1980 – 1995
Jeugdculturen:
Punkers, Skinheads, Metalheads, Alto’s

4.1. Wat speelde er tijdens hun socialisatieproces?

De patatgeneratie groeit op in welvaart en hoeft geen strijd meer te leveren om voor hun eigen levensgeluk op te komen. Er was nog meer vrijheid en de traditionele christelijke waarden werden minder belangrijk. Kerken kregen minder te zeggen en mensen werden steeds meer gericht op zichzelf (individualisme). Dit had ook het nadeel dat er minder houvast was en juist meer onzekerheid. Deze generatie groeit op met de computer, al kent een groot deel ook nog de tijd dat er geen computer was.

De introductie van de computer veranderde de samenleving. In de jaren 80 ging er voor velen een wereld open toen de computer opeens toegankelijk werd voor het grote publiek.

4.2. Welke kenmerken heeft deze generatie?

De patatgeneratie kenmerkt zich door de waarden “levensgeluk” en “je eigen ding kunnen doen”. Doordat er veel mogelijkheden zijn en dat dit ook door ouders werd gestimuleerd, ontstond er in het gezin een onderhandelingscultuur aan de keukentafel. Ouders werden minder streng en jongeren kregen vaker hun zin. Hierdoor verviel een deel van de jongeren snel in passiviteit, een soort van luiheid. Deze generatie hecht veel minder waarde aan verbondenheid met de mensen om zich heen dan voorgaande generaties. ‘Werken is belangrijk, maar je eigen levensgeluk is nog belangrijker.’

Het is de eerste generatie die de wereld kan intrekken om op wereldreis te gaan, vaker van baan wisselt en vergeleken met eerdere generaties sneller scheidt van hun partner.

 

Jouw feedback