Coverfoto Protestgeneratie
Foto: Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam

2. Protestgeneratie (1940-1955)

De protestgeneratie is geboren tussen 1940 en 1955. Deze generatie groeide op in de rijke jaren ná de Tweede Wereldoorlog. Zij hebben gezorgd voor de seksuele revolutie en durfden op te komen voor hun eigen belangen. Vandaar dat ze de protestgeneratie heten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er in verhouding weinig kinderen geboren. Mannen waren vaak lang van huis, het was een onveilige en spannende tijd. Veel gezinnen stelden het krijgen van kinderen uit. Het einde van de oorlog bracht verandering in deze situatie en het geboortecijfer in Nederland steeg enorm. Ook wel de “baby boom” genoemd, daarom heet deze generatie ook wel de babyboomers. Dit betekent ook dat deze generatie veel mensen telt.

Protestgeneratie
Andere namen:
Babyboomers
Geboren tussen:
1940 – 1955
Jong tussen:
1950 – 1965
Jeugdculturen:
Nozems, Hippies

2.1. Wat speelde er tijdens hun socialisatieproces?

Mensen uit de protestgeneratie groeiden op in een tijd zonder armoede en een stijgende welvaart. De afwezigheid van oorlogen versterkte het gevoel van rust en vrijheid. In deze periode schoten woningen, scholen en gemeenschappen als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast kwam er meer werkgelegenheid, stegen de salarissen en werden er wetten aangenomen op het gebied van betere werkomstandigheden.

Het aantal scholieren uit armere gezinnen nam sterk toe. Dit zorgde er dan ook voor dat er meer dan ooit zelf werd nagedacht over bepaalde onderwerpen. Er werd dan ook volop geprotesteerd over allerlei onderwerpen. Ook begon deze generatie steeds meer vragen te stellen over het geloof en dan vooral de functie van de kerk.

De protestgeneratie was duidelijk anders dan eerdere generaties. Veel kinderen konden naar school en dat zorgde ervoor dat jongeren vraagtekens stelden bij de dagelijkse dingen van hun ouders. Waarom zou je niet gewoon wat meer lol maken in het leven? En was alles zo keurig? De hippies wisten er wel raad mee.

2.2. Welke kenmerken heeft deze generatie?

De protestgeneratie heeft een duidelijk zichtbare eigen stijl. De leden van deze generatie lieten hun haren groeien, baarden staan en trokken nonchalante kleren aan. De generatie was heel erg met zichzelf bezig: wat wil ik en hoe kan ik me ontwikkelen?

Deze generatie staat ook bekend vanwege de spannende jaren zestig en zeventig: de culturele en seksuele revolutie. Ze stonden aan de wieg van de eerste jongerenculturen en nieuwe muziekstromingen. Ook experimenteerde deze generatie met verschillende vormen van samenleven, zoals het samenwonen vóór het huwelijk of met meerdere mensen samenwonen. Ook kreeg de achtergestelde positie van de vrouw steeds meer aandacht.

 

Jouw feedback