Criminaliteit / Methode M

Gevoel van veiligheid

Ben je nieuwsgierig naar de criminaliteit in jouw buurt? Wat denk je, is jouw buurt crimineel? Nederland heeft relatief weinig criminaliteit, maar voelt dat ook zo? Daar kan zo maar eens een groot verschil in zitten.

In deze opdracht gaan we kijken naar ons gevoel van veiligheid. Wanneer voelen we ons (niet) veilig? En wat zeggen de misdaadstatistieken. Beantwoord de vragen met behulp van de aangeboden bronnen en het internet.

A. Misdaadstatistieken

Opdracht 1

A) Bekijk de bovenstaande video. Welke voorbeelden van strafbare feiten zijn er de laatste tijd in jouw buurt geweest?

B) Hoe veilig voel jij in jouw buurt?

We hebben allereerst politiestatistieken, statistieken die de politie verzamelt van bijvoorbeeld meldingen en aangiftes. Zo weten we precies hoeveel aangiftes er voor inbraak, diefstal of geweldpleging worden gedaan. Het Openbaar Ministerie houdt natuurlijk bij hoeveel schikkingen en veroordelingen er zijn. Zo weten we hoeveel boetes er jaarlijks worden opgelegd en hoeveel zaken er voor de rechter komen. Ook zijn er slachtofferenquêtes: vragenlijsten die een gemeente rondstuurt om criminaliteit van een buurt in beeld te brengen.

Deze informatie is allemaal toegankelijk via de database van het CBS. Die geeft allerlei informatie over criminaliteit. Duik eens in de database van het CBS en probeer antwoord te vinden op de volgende vragen:

Opdracht 2

A) Plegen mannen of vrouwen meer strafbare feiten?

B) Welke groep is vaak slachtoffer van criminaliteit?

C) Wie plegen er meer misdrijven? Allochtone of autochtone Nederlanders?

B. Misdaadstatistieken in jouw omgeving

Via internet kunnen we een paar dingen te weten komen over de criminaliteit in jouw wijk. Zo geeft de AD Misdaadmeter jaarlijks een overzicht van criminaliteit van dat jaar. De Politie geeft zelf via Mijn Buurt informatie over woninginbraken.

Hoe crimineel is jouw stad of buurt? Kijk of je met behulp van de bovenstaande websites informatie kan vinden over de criminaliteit in jouw omgeving.

Opdracht 3

A) Welk strafbaar feit wordt het meest gepleegd in jouw omgeving? Maak een top drie.

B) Is jouw omgeving veiliger of onveiliger dan rest van jouw provincie? Leg je antwoord uit.

Nu gaan we kijken naar de meest recente informatie over misdaad in het hele land.

Opdracht 4

A) Is de criminaliteit in Nederland toegenomen of afgenomen in de laatste vijf jaar? Verklaar je antwoord.

B) Waar wordt de meeste criminaliteit gepleegd in Nederland?

C) Worden er in de steden meer of minder strafbare feiten gepleegd dan in de dorpen?

D) Welke strafbare feiten worden het meest gepleegd in Nederland?

C. Nederland wordt steeds veiliger

Stop! Niet verder lezen. Hoeveel mensen zitten er in de Nederlandse gevangenis denk je? En hoeveel mensen worden jaarlijks vermoord? Denk even na, lees dan pas verder:

.

.

.

 

Steeds minder gedetineerden in Nederland
In Nederland telde de Raad bijna 17.000 gedetineerden in 2015 oftewel 53 op 100.000 inwoners. Sinds 2006 nam het aantal gevangenen in Nederland bovendien het hardste af in heel Europa, met 44 procent.
Bron: Parool, 2017

Dit jaar 108 moorden, waaronder vier studentes
Het jaar 2018 telt tot en met vandaag 108 gevallen van moord en doodslag. Dat is 51 minder dan vorig jaar, toen het aantal moorden op 159 stond. Maar gezegd moet worden dat 2017 een jaar was met uitzonderlijk veel moord- en doodslaggevallen.
Bron: AD, 2018

Opdracht 5

Lees de bovenstaande bronnen. Valt het aantal gevangenen en moorden in Nederland je mee of tegen? Leg uit.

Atlas over veiligheid: bijensteek gevaarlijker dan terrorisme
“We zijn bang voor terrorisme omdat het er zo vreselijk uitziet en zo volkomen willekeurig is, maar de kans is niet zo groot. Het probleem is dat als het een keer gebeurt, het enorme onrust veroorzaakt. Als je buurman van 92 struikelt en drie weken later doodgaat, dan hoort dat een beetje bij het leven. Maar als iemand met een mitrailleur door een winkelcentrum loopt, is de angst en impact vele malen groter.”
Bron: NOS, 2017

Opdracht 6

In de Bosatlas van de Veiligheid staan de meest verschillende onderwerpen. Kies één onderwerp en leg uit wat het gevaar is, dat bij dit onderwerp wordt uitgelegd.

Klaar! Controleer je antwoorden en lever de opdrachten in bij je docent.
 

Jouw feedback