Afbeelding Gedoogbeleid
Foto: Chase Fade

Gedoogbeleid

Nederland kent iets bijzonders. Het gebruiken van softdrugs is niet verboden. In deze opdracht gaan we onderzoeken wat het gedoogbeleid van Nederland is.  De verslavingskliniek Jellinek omschrijft het als volgt:

Volgens de Opiumwet is: het bezitten, telen, dealen en exporteren van softdrugs verboden (Opiumwet, lijst II). Zoals je ziet staat gebruik niet in dit rijtje. Dit wil dus zeggen dat gebruik van softdrugs in Nederland niet bij de wet verboden is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk waar gebruik wel strafbaar is. Bezit van drugs is echter wel een strafbaar feit. Nu moet je om drugs te kunnen gebruiken, deze drugs ook bezitten. Op die grond zou je volgens de Opiumwet het gebruik toch kunnen vervolgen.

Wat moet ik weten en kunnen?
  • Weten wat het gedoogbeleid is.
  • Uitleggen hoe de opiumwet in de praktijk werkt.

A. Gedogen

In Nederland is het bezitten van drugs wél verboden, maar het gebruiken ervan niet. Op het moment dat je softdrugs koopt bij een coffeeshop, ben je eigenlijk in overtreding. Toch zal het Openbaar Ministerie je niet gaan vervolgen, zolang je ouder bent dan achttien jaar en de softdrugs alleen voor eigen gebruik bedoeld zijn. Dit heet het gedoogbeleid.

Omdat softdrugs minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan harddrugs, gelden hiervoor soms andere regels. Coffeeshops kunnen onder strenge voorwaarden wiet en hasj verkopen. Zij worden daarvoor niet strafrechtelijk vervolgd. Dit is de essentie van het gedoogbeleid.
Bron: Rijksoverheid

Opdracht 1

A) Wat is de betekenis van het woord ‘gedogen’?

B) Leg in je eigen woorden uit wat het gedoogbeleid rondom softdrugs inhoudt.

C) Bedenk een reden waarom de overheid dit gedoogbeleid heeft.

B. Wanneer ben je wél strafbaar?

Als je ouder bent dan achttien jaar is het bij je dragen van maximaal vijf gram cannabis of hennep toegestaan. Je mag ook vijf cannabisplanten in huis hebben. Een coffeeshop mag kleine hoeveelheden verkopen, maar mag geen grotere voorraad hebben dan 500 gram.

Opdracht 2

Strafbaar of niet strafbaar?

1. Mees (15 jaar) blowt ‘s avonds heel veel achter de computer.

2. Rick (23 jaar) dealt hennep bij hem thuis.

3. Angelique (18 jaar) koopt wekelijks bij de coffeeshop twee jointjes.

C. Hoe werkt de opiumwet?

In de Opiumwet is alles rondom hard- en softdrugs geregeld. Er staat onder andere in welke drugs onder harddrugs vallen en welke softdrugs worden gedoogd.

Er staat ook in de wet dat je als consument een beperkte hoeveelheid softdrugs mag kopen, maar dat het produceren of het helpen bij het produceren van softdrugs is verboden.

Opdracht 3

Bekijk de bovenstaande video. Wat is, volgens Zondag met Lubach, het probleem van de huidige Opiumwet?

Opdracht 4

Wat is jouw mening over het gedoogbeleid van Nederland? Is het de juiste oplossing, moeten we softdrugs helemaal legaal maken, of moeten we het gedoogbeleid afschaffen?

 

Jouw feedback