Politiek / Methode M

De Grondwet

Het machtigste boek van Nederland: de Grondwet. De aller-aller belangrijkste regels van Nederland. Geen persoon gaat in Nederland boven de Grondwet.

Tijdens deze opdracht duiken we in de Grondwet. Waarom hebben we een Grondwet en wat staat er in? Download voor het gemak de app De Grondwet in eenvoudig Nederlands. Beantwoord de vragen met behulp van de app, de aangeboden bronnen en het internet.

A. Waarom een Grondwet?

De Grondwet is eigenlijk een verzameling van spelregels voor hoe we in Nederland willen samenleven. Hierin staat afgesproken hoe we in Nederland tot afspraken komen. Iedereen, ook het Koningshuis, de regering en de volksvertegenwoordigers moet zich aan deze spelregels houden. Het aanpassen van de Grondwet is dan ook niet gemakkelijk.

Opdracht 1

A) Noteer de acht hoofdstukken van de Grondwet.

B) Noem drie zaken die in de Grondwet geregeld zijn.

Het kost minimaal acht jaar om de Grondwet te veranderen: De Eerste en Tweede Kamer moeten een verandering met tweederde meerderheid goedkeuren en dat nogmaals na nieuwe verkiezingen.

Opdracht 2

Waarom zijn de wetten in de Grondwet niet makkelijk te veranderen?

B. De Geschiedenis

Nederland verandert en de Grondwet verandert mee. De Grondwet van Nederland kent al een aardige geschiedenis. Deze begon in het jaar 1814:

Opdracht 3

Waarom is het jaar 1848 voor Nederland en de Grondwet een belangrijk jaar?

C. Grondrechten

In 1983 worden de grondrechten van de Nederlanders verder uitgebreid met sociale grondrechten. De overheid verplicht zichzelf te zorgen voor werk en gezondheidszorg.

Opdracht 4

A) Leg het verschil uit tussen de klassieke grondrechten en de sociale grondrechten.

B) Wat kun je doen wanneer de overheid zich niet aan jouw grondrechten houdt?

C) Leg uit waarom de Grondwet belangrijk is voor Nederland?

Klaar! Controleer je antwoorden en lever de opdrachten in bij je docent.